Akkuş Tarihi

Akkuş Tarihi

Akkuş topraklarında çağlar içinde Tibaren ve Kalip kavimlerinin yaşadığı, sonraki dönemlerde Pont Krallığı’nın egemen olduğu bilinmektedir. Danişmentler ve Hacıemiroğlu Beyliği’nin yönetiminde de kalan Akkuş, 15. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmed tarafından Osmanlı egemenliğine katılmıştır. 1954 yılına kadar Karakuş adıyla bilinen ilçe, bu yılda Akkuş adını almıştır. Akkuş’ta geçmişte yapılanma ahşapa dayalı olması sebebiyle tarihsel kalıntılara pek rastlanmaz. İlçe merkezi geçmişte büyük bir yangın geçirmiştir. Kevgir Kalesi dikkat çeker.

Kaynak: Ordu Vaililiği İl Kültür Müdürlüğü Yayını “Kültür – Turizm Envanteri 2005”

————-

Akkuş ilçe olmadan önce 1892-1920 yılları arasında Karakuş bucağı olarak Samsun ilinin Ünye ilçesine bağlı kalmıştır.1920 yılında yürürlüğe giren 69 sayılı Kanunla Ordu’nun il olması üzerine Ünye ilçesi ile birlikte Ordu iline bağlanmıştır. 62 yıl bucaklıkla idare edilen Karakuş’un Osmanlılar dönemindeki Bucak müdürlerinin kimler olduğu hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Ancak; Cumhuriyet döneminde : Cezmi BALYAS(Ünye), Mehmet ÇÖPOĞLU(Akkuş-Haliluşağı), Bedri nuri BALYAS(Ünye), Çontoğlu İbrahim Efendi(Akkuş-Gedikli), Turan Bey(Niksar), Mashar SORAVOĞLU(Şarkılı), Tahsin KURUL(Ordu), Kemal TUNCER(Mesudiye), Mustafa DAŞKIN(İzmir), Galip YÜRÜKOĞLU(Ordu) bilinenler arasında olup Karakuş Bucağında bucak müdürlüğü yapmışlardır.
Tarihinin akışı boyunca çeşitli kavimlerin,emir ve derebeylerin baskın ve istilalarına maruz kalan Karakuş, küçük bir yerleşim merkezi olmaktan ileriye gidememiştir. 1892 yıllarında bucak merkezi olması ile yavaş yavaş gelişmeye başlamış ve 62 yıl aradan sonra ilçe olmaya namzet duruma gelmiştir. 4 Mart 1954 yılında çıkarılan 6324 Sayılı Kanun ile “Akkuş” adı ile ilçe olmuştur.

Kaynak: Akkuş Kaymakamlığı web sitesi

Tarihi Yerleri:

İlçenin Alan Köyü ile Erbaa ilçesi sınırında bulunan Kevgir Kalesi önemli bir tarihi eserdir. Ayrıca Kızılelma, Karaçal, Gökçebayır, Gedikli, Kurtboğaz, Yeşilgüneycik, Kuzköy, Çamlıca, Alan, Damyeri, Tuzak, Kuşçulu ve Haliluşağı topraklarında eski mezarlıklar, kiremit ve çömlek kırıntıları, taş köprü yıkıntıları, maden curufları ve yıkık duvarlar tarihi kalıntılardır.

Turistik Değerler:

Argan Yaylası, Körük Tepesi başta olmak üzere doğal güzellikleri, yaylaları, ormanları, ırmakları, piknik yerleri, tarihi kalıntıları ile eşsiz bir güzellik sergileyen Akkuş ilçesi, kış mevsiminde kış sporları ve av turizmine uygun özellikleriyle, yaz mevsiminde serin havası, soğuk ve temiz sularıyla yaşanacak güzelliklere sahiptir.

ÜYE GİRİŞİ